Sectorul monedelor virtuale a luat amploare în ultimii ani. Cunoaștem Bitcoin, care a depășit pragul de 62.000 de dolari pe unitate, ori criptomoneda Ethereum, care a atins un nivel de peste 2.400 de dolari. În România, tranzacțiile de acest tip au fost reglementate în 2019, prin intermediul Legii 30/2019, care a introdus în Codul Fiscal prevederi referitoare la impozitarea acestui tip de venituri. În orice caz, răspunsul este afirmativ – declarăm veniturile obținute din tranzacțiile cu criptomonede.
Cum declari veniturile din cripto?
Persoanele fizice sunt obligate să declare aceste venituri prin depunerea declarației unice și să plătească taxele aferente. În 2021, declarația trebuie depusă până la data de 25 mai, pentru veniturile obținute în 2020 și pentru cele estimate a fi realizate în 2021. Fie că aceste venituri se obțin în țară, ori în străinătate, este obligatoriu să le declarăm.
Sumele obținute din tranzacțiile cu criptomonede se încadrează în categoria veniturilor din alte surse, deci sunt supuse impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), dar nu și contribuției de asigurări sociale (CAS).
Impozit pe venit
Se aplică cota de 10% asupra câștigului obținut din transferul de monedă virtuală, și nu asupra venitului brut.
Excepții
În cazul în care câștigurile sunt mai mici de 200 de lei/tranzacție, iar totalul veniturilor dintr-un an fiscal nu depășește nivelul de 600 de lei, nu este nevoie de plata impozitului, respectiv de obligația declarării.
În ceea ce privește CASS, obligația de contribuție se impune doar dacă totalul veniturilor realizate este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară (fie că vorbim de venituri realizate doar din tranzacții cu criptomonede, fie cumulat cu cele din alte surse). Pentru anul 2020, plafonul este de 26.760 de lei. De asemenea, cota CASS de 10% se aplică la acest plafon, indiferent de nivelul câștigurilor (odată ce acestea depășesc pragul menționat).